Oyun Terapisi Uygulayıcı Eğitimi
Açıklama
Oyun Terapisi Eğitimi Çocuklarla çalışan uzmanların danışmanlıkların da kullanabileceği yöntem ve becerileri içeren bir eğitimdir. Oyun terapisi eğitimin de amaç, oyun yardımıyla çocuğun iç dünyasını anlamak ve oyun üzerinden çocuğun kendisini ifade etmesine yardım etmek olarak düşünülebilir. Oyun terapisi eğitimi odasında çocuğa gerçek yaşamında yapamayacaklarını canlandırma fırsatı da verilmiş olur. Kendisini tarafsız bir şekilde dinleyen ve kabul eden oyun terapistinin rehberliğinde çocuk, olmak istediği role bürünür ve bastırılmış duygularını ortaya çıkararak onlarla yüzleşir. Daha sonrasında onlarla nasıl başa çıkacağını da öğrenir.
Oyun Terapisi Eğitimi Sertifika Programında, çocuklar sözel olarak aktaramadıkları duyguları ve düşünceleri oynadıkları oyunlar sayesinde aktarma fırsatı yakalarlar. Güvenli ve sınırları çizilmiş bir ortam içerisinde eğitimli bir oyun terapisti ile oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler. Oyun terapistleri tarafsız olarak çocuğu birey olarak görürler ve düşüncelerine saygı duyarlar.
Oyun Terapisi Sertifikası Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Çocukların uyumlu ve mutlu olarak yaşamalarını hedefleyen gelişimsel bir terapi şeklidir. Çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerine odaklanan özel bir süreçtir. Çocuklar, kendilerine güvenli bir ortam sunan eğitimli bir oyun terapisti ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler. Bu süreçte, çocuklara duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için değişik çeşitte birçok oyuncak sunulur. Çocukların kendilerini sanat, drama ve fantazi içeren oyunlar yoluyla ifade edebilmeleri için fırsat yaratılır. Oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurmaya, sorunları çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olunur.
Çocuklarla Neden Oyun Terapisi Eğitimi?
Çocuklar, duygularını anlamlandırmada ya da konuşmada yetişkinlerden farklıdır. Bu yüzden yetişkinlerle yapılan terapi şekli çocuklara uymaz. Çocuğun alışkın olduğu oyun ortamı, çocuk yaşadıklarını ve duygularını ifade etmeyi kolaylaştırır. Davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını anlayabilmek oyunlar sayesinde mümkün olur.
Çocuklar oyun oynamayı severler. Yetişkinler kadar duygularını anlayabilme ve konuşabilme becerileri gelişmemiştir. Bu nedenle, oyunun, çocuklara deneyimlerini ve duygularını ifade etme fırsatı sunduğundan iyileştirici bir özelliği vardır. Çocuklar, oyunlarında davranışlarını etkileyen kızgınlık, üzüntü, korku, ya da hayal kırıklığı gibi duyguları terapistin sağladığı güvenli bir ortamda yeniden canlandırabilirler.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Eğitiminin Yardımcı Olduğu Konular
- Saldırgan davranışlar
- Kaygı ve korkular
- Aşırı çekingenlik
- Davranışsal gerileme, kardeş kıskançlığı
- Öz güven ve sosyal beceri sorunları
- Uyku, yemek ve tuvalet sorunları
- Zihnin cinsel davranışlarla aşırı meşgul olması (aşırı mastürbasyon..)
- Ailede yaşanan değişimlere uyum sağlamada yaşanan sorunlar
- Yas ve kayıp durumları
- Anne baba ayrılığı gibi
- Fiziksel nedeni olmayan mide bulantıları, başağrıları gibi rahatsızlıkla